nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Belang droogstand voor een succesvolle lactatie

Belang droogstand voor een succesvolle lactatie

19 juli 2021 Karin Bekkers
Op dit moment zien we onderweg naar verhouding veel droogstaande koeien op de melkveebedrijven. Dit is een gevolg van het minder goed drachtig worden van de dieren in de warme periode vorig jaar. Een goede droogstand is essentieel voor een succesvolle lactatie met een hoge melkproductie. Problemen in de opstartfase zijn vaak te herleiden aan een suboptimale droogstand. Voor u nog even enkele belangrijke tips op een rij:
 • De droge stofopname van droogstaande koeien is cruciaal; we streven naar een opname van 12-14 kg droge stof. Dit wordt alleen bereikt wanneer het voer fris en smakelijk is. Dit kan in de zomerperiode een uitdaging zijn. Zorg voor voldoende voersnelheid in de kuilen en probeer dagelijks een verse portie voer aan te bieden bij de droogstaande koeien.
   
 • Essentieel voor een hoge voeropname is het aanbod van voldoende vers en fris drinkwater. Zorg ervoor dat droge koeien te alle tijden de beschikking hebben over schoon drinkwater.
   
 • Droogstaande koeien hebben baat bij voldoende beweging. Wanneer de ruimte beperkt is in de stal kan een uitloop of weidegang uitkomst bieden. Koeien die in beweging blijven zijn fitter rondom het afkalven en hebben hierdoor minder kans op problemen. Het verminderd bijvoorbeeld de kans op slepende melkziekte en leververvetting.
   
 • Vergeet ook de droogstaande koeien niet wanneer we het hebben over verkoeling door middel van bijvoorbeeld ventilatoren.
   
 • Wanneer koeien droog worden gezet is dit het aangewezen moment om de klauwen nog eens kritisch te bekijken en te bekappen zodat de koe zich goed kan bewegen. Dieren met Mortellaro moeten ook in de droogstand niet vergeten worden qua behandeling!
   
 • We zien op dit moment veel meerlingdrachten; koeien welke een meerling verwachten hebben een hogere energiebehoefte. Het is raadzaam om deze dieren te behandelen met een Kexxtone bolus (in overleg met uw dierenarts).
   
 • Er zijn diverse toevoegingen voor het krachtvoer welke ondersteuning kunnen bieden bij zowel de droogstaande als opstartende dieren. Overleg met uw voorlichter voor de beste aanpak op uw bedrijf.

 

Tags: Rundvee Theeuwes Mengvoeders droogstand lactatie
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "