nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Mycotoxinen in snijmais

Mycotoxinen in snijmais

4 oktober 2018 Karin Bekkers
Afgelopen groeiseizoen heeft de mais erg te lijden gehad onder de extreme weersomstandigheden. Hierdoor is de mais vaak erg aangetast door allerlei schimmels. De belangrijkste zijn oa builenbrand, fusarium en daarnaast zien we ook regelmatig stengelrot. Naast een lagere voederwaarde en smakelijkheid kunnen bepaalde schimmels mycotoxinen produceren die giftig kunnen zijn voor het vee.

Niet alleen de concentratie en de duur van het opnemen van de toxinen zijn bepalend, maar ook kunnen  combinaties van mycotoxinen elkaar versterken. Naast allerlei vage problemen zijn verminderde melkproductie en vruchtbaarheid de belangrijkste negatieve gevolgen.

 

Koeien hebben het voordeel sommige mycotoxinen te neutraliseren zoals DON, maar kunnen dit niet voor alle toxinen. Het kan daarom verstandig zijn om een toxinebinder te voeren.  Deze kunnen we toevoegen aan een maatmeel. Hierdoor is de dosering nauwkeuriger en hoef je geen extra handeling te verrichten. Overleg met onze voeradviseurs voor de juiste dosering en toepassing.

Tags: Rundvee Geiten snijmais mycotoxinen Theeuwes
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "