nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Spoelen, Spoelen en nog eens spoelen! Spoelen, Spoelen en nog eens spoelen!

Spoelen, Spoelen en nog eens spoelen! Goed water, de rest komt later

27 september 2021 Victor Theeuwes
Dat drinkwater samen met lucht en voer, de belangrijkste ingrediënten zijn voor het behalen van Top-resultaten bij varkens weten we allemaal. Dat drinkwater (kwaliteit / circuit) ook één van de meest ondergeschoven kindjes is weten we helaas ook.

Het voer moet elke keer besteld worden, want is het er niet dan worden we het meteen gewaar. Ook het klimaat moet steeds opnieuw ingesteld worden, staat dat niet goed, dan worden we het meteen gewaar. Het water is echter altijd aanwezig, en zonder dat we actief handelen zien we de optische kwaliteit niet eens. Het is ook niet vreemd dat dit wat verder van onze aandacht wegblijft hierdoor.
 

En omdat water(kwaliteit) van levensgroot belang is voor het varken, is het des te belangrijker om hier wél op de juiste manier aandacht voor te hebben.
 

Naast regelmatig reinigen met bijv. waterstofperoxide (achtige) producten is het met regelmaat spoelen van de circuits sterk aan te raden, omdat:

  • Jonge biggen drinken maar relatief kleine hoeveelheden water.
  • Het water staat in circuits die door warme afdelingen lopen (30 graden plus).
  • Vaak zijn leidingen meer dan groot genoeg waardoor de doorstroming laag is.
  • Bij biggen wordt relatief weinig geventileerd waardoor de concentratie van de afdelingslucht met bijv. stof en micro-organismen groot is > deze lucht komt in de leiding wanneer er water uit komt. Hierdoor vervuilt het circuit.

Veel te vaak komen we onderweg tegen dat wanneer we water aftappen in witte emmers, dat het water niet door onszelf gedronken kan worden. Het beeld van het water in een witte emmer, helpt bij bewustwording om actie te ondernemen ter verbetering.

 

Frequent en met regelmaat spoelen van de drinkwater circuits is belangrijk om de zaak schoon te houden. Veel bedrijven hebben al spoelkranen welke handmatig gebruikt kunnen worden.
 

Afhankelijk van de plaats van de spoelkranen zien we verschillen in of dit vaak of minder vaak gebeurd. Kranen die op plaatsen zitten waarbij men op de hokafscheiding moet gaan staan of in het hok moet stappen worden veel te weinig of niet gebruikt. Ook wanneer ze wel binnen handbereik zitten valt of staat het met hoe consequent men is in het gebruik ervan.
 

Om die reden zijn er dan ook steeds meer varkenshouders die er terecht voor kiezen om dit te automatiseren. Er wordt een leiding aangelegd die naar het riool gaat en met een computertje wordt ingesteld hoe vaak en wanneer er gespoeld moet worden.
 

De wateropname bij jonge biggen is veel lager dan die van biggen van 25 kg, daarom is het van groter belang om vaker te spoelen kort na opleg. Bijvoorbeeld:   
van 0-7 dagen              om de 24 u.      (dagelijks)

van 7-35 dagen            om de 150 u.    (6 dagen)

na 35 dagen                 om de 300 u.    (12,5 dag)

 

Belangrijkste punten samengevat:

1) Spoelkranen dienen binnen handbereik te zijn van de verzorgers

2) Te vaak spoelen bestaat eigenlijk niet

3) Het beste is om het spoelen te automatiseren, dan ben je nooit te laat!

4) Leidingen dienen minimaal 4 x per jaar met waterstofperoxide (achtige) producten gereinigd te worden.
 

Door het automatisch spoelen van de circuits wordt het nooit vergeten en profiteren u en uw biggen van schoon drinkwater. Heeft uw interesse in zo’n systeem? Neem dan contact op zodat we u met de juiste firma in contact kunnen brengen.

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "