Theeuwes Mengvoeders is al meer dan 100 jaar vanuit Ulicoten actief en men produceert en distribueert kwaliteitsvoer voor varkens, rundvee en geiten. Topkwaliteit, degelijkheid en no nonsense zijn sleutelwoorden. Net als korte lijnen, maatwerk en meedenken met de agrarische ondernemer. Efficiëntie zorgt voor scherpe prijzen, ondersteuning krijgt de boer op elke gewenst gebied. Door de ligging kan men logistiek efficiënt werken; Theeuwes heeft klanten zowel in Nederland als in België.
Al meer dan 100 jaar familiebedrijf, opgericht vijf generaties geleden door betovergrootvader Jan Theeuwes. Hij was molenaar in Baarle-Nassau en nam in 1917 het molenaarsbedrijf van de familie Jef Meeuwesen in Ulicoten over waar een van zijn beide zonen, Bart, later voor zichzelf kon beginnen. Via diens zoon Jos en later zijn vrouw Sjaantje komt het bedrijf in handen van zonen Christ, Pieter en Henk, en in 2018 neemt de huidige generatie Victor en Joris (zonen van Christ) het roer over.
“Open staan voor samenwerking” is wat Victor en Joris Theeuwes heel duidelijk geleerd hebben de laatste jaren. “Als je elkaars krachten kunt benutten ben je zoveel sterker. Er komt veel op de boeren af, het is een illusie om te denken dat de wereld daar omheen dan hetzelfde blijft.” Vorig jaar zijn de mannen onder andere daarom een vergaande samenwerking aangegaan met een groter bedrijf in hun eigen branche. Door de samenwerking met Fransen Gerrits (sinds 2022), waar ook Victoria en Fierens deel van uitmaken, is er een goede logistieke dekking over Zuid Nederland en België ontstaan. Optimalisatie van transport en kostenbesparing, belangrijk in deze tijd. Er was al een samenwerking in de inkoopcombinatie, daar is uitwisseling van knowhow op diverse andere terreinen bij gekomen. Op dit moment werken er in Ulicoten bij Theeuwes 40 mensen, in totaal telt de groep 200 medewerkers, allen 100% afhankelijk van boeren, dat besef zit er bij iedereen en wordt ook zo uitgedragen.
“Trek de kranten maar open, er komt een krimp aan, daar rekent iedereen op. Voor ons betekent dat op dit moment tegen de stroom in zwemmen. Door omzetgroei moeten we de laatste 4 jaren drie nachten per week werken. Dat doen we om te behouden wat we hebben. Om de aankomende saneringen goed te kunnen doorstaan werd voor ons duidelijk dat we intensief samen moesten gaan werken. Er is gekeken naar overnames die wij zouden kunnen doen. Belangrijk daarin is voor ons dat het voelt als een stap vooruit en niet als een stap achteruit. En bovenal willen we hetzelfde plezier houden in wat we doen en waar we goed in zijn. Voor ons was het heel snel duidelijk dat we met Fransen Gerrits een ideale eenheid naar de toekomst toe konden vormen.” Fransen Gerrits past goed bij hen, een bedrijf met hetzelfde familie-dna, drie maal groter en anders georganiseerd. “Dit sluit aan bij onze behoefte naar groei en we kunnen gebruik maken van professionaliteit op vlakken waar we die zelf missen. De mate en het tempo van krimp van de veestapel en daarmee onze afzet, daar is moeilijk op voor te sorteren, maar het is goed gelukt. De vijver waarin wij vissen wordt niet groter, er komen geen boeren bij.” Theeuwes is blij met de samenwerking, met de verkoop van een fabriek uit de groep in Veghel wordt meteen bewerkstelligd dat er in de moderne fabriek in Ulicoten gewoon voer gemaakt kan blijven worden.
Toen het personeel vorig jaar op de hoogte gebracht moest worden van de nieuwe samenwerking gingen de broers toch eerst Victor en Joris Theeuwes even bij oma Sjaantje langs, toen al 98 jaar oud, inmiddels is ze overleden. Een wijze vrouw aldus Victor en Joris, “ons oma zei: ik heb gehoord wa ge zeejt, gullie hebt er goed over nagedacht, bent nie over één nacht ijs gegaan. Net als in onzen tijd moete meebewegen anders blefde er nie.”
Daarna werden de medewerkers geïnformeerd, en net in dat jaar vierde Fransen Gerrits het 125-jarig bestaan waar ook de Ulicotenaren werden uitgenodigd. Zo kon men elkaar informeel leren kennen bij allerlei festiviteiten waaronder een festival waar personeel en klanten waren uitgenodigd. “Voor de medewerkers was het best een verrassing maar volgens ons voelt bijna iedereen intussen wel met wat voor volk we in zee gegaan zijn. We zijn allemaal uit hetzelfde hout gesneden een daarmee groeit het vertrouwen in elkaar. Dat is goed om te zien.”
In de toekomst wil men nog meer investeren in de fabriek en ook minder lege kilometers maken, zaken efficiënter verdelen en schuiven. Op zich niks nieuws maar door de ontwikkelingen in de sector en ook door de oorlog in Oekraïne en de daarmee stijgende energieprijzen en grondstofprijzen moet er nóg kritischer gecalculeerd worden. De boer wil snel beleverd blijven worden, met de juiste producten voor een goeie prijs. “We proberen mensen te behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Maatwerk is wat ons sterk gemaakt heeft, de snelheid waarmee wij onze klanten bedienen zelfs ook met maatwerk, dat is iets waar zelfs Bol.com bij wijze van spreken wat van kan leren” zeggen de broers met een lach. 400 Verschillende recepten daar werken ze mee. Onze klanten verwachten van onze voeders en adviezen optimale resultaten, vlees- en ook melkopbrengst in verhouding tot de verstrekte kilo’s voer worden kritisch bijgehouden, evenals zo weinig mogelijk mestproductie. Wij zijn adviseurs voor boeren, willen voor hen en samen met hen werken aan het efficiënter maken van de sector. Onze klanten, boeren, hebben het beste met hun dieren voor, zorgen er met veel passie voor. Als de dieren het goed hebben, hebben de boeren het ook goed.”