Triomferen in Geitenopfok

Een Bloeiende Lammerperiode
22 Feb 2024
Guido Dirven

Een zorgeloze lammerperiode is een cruciaal aspect voor een succesvolle opfok. De lammerperiode vereist niet alleen kennis, maar ook vakmanschap, toewijding en een vleugje passie. Hier zijn enkele inspirerende tips om jouw reis naar een bloeiende koppel te begeleiden.

Een zorgeloze lammerperiode is een cruciaal aspect voor een succesvolle opfok. De lammerperiode vereist niet alleen kennis, maar ook vakmanschap, toewijding en een vleugje passie. Hier zijn enkele inspirerende tips om jouw reis naar een bloeiende koppel te begeleiden:

Laat je niet verrassen

Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Het geeft niet alleen gemoedsrust, maar creëert ook een optimale omgeving voor de geiten en hun nakomelingen. Een doordachte voorbereiding legt de basis voor een bloeiende lammerperiode. Denk aan het aanleggen van een biestvoorraad, kalibreren van drinkautomaten, bevoorrading van gebruiksartikelen, voorverwarming van de stal en opstellen van ent- en onthoornschema i.s.m. dierenarts. Een goed begin, is het halve werk.

Zorg dat alle benodigde hulpmiddelen binnen handbereik zijn. Van schone handdoeken tot desinfectiemiddelen, een georganiseerde voorraad vergemakkelijkt een gecontroleerde en efficiënte lammerperiode.

Zorg voor een warm welkom

Elke lammerperiode begint met de belofte van nieuw leven. Creëer een warme, rustige, schone, droge en tochtvrije omgeving waarin geiten en hun pasgeboren lammeren zich veilig voelen. Hang boven de pasgeboren lammeren een warmtelamp zodat ze snel opdrogen. Idealiter is dit een lamp van 150 Watt.

Controleer regelmatig

Kijk wat de dieren je vertellen. Observeren is anticiperen. Vroegtijdige detectie van gezondheidsproblemen stelt je in staat om snel en doelgericht te handelen, waardoor mogelijke complicaties worden voorkomen. Een gezonde geit is beter in staat om voor haar lammeren te zorgen. Regelmatige gezondheidscontroles, inclusief vaccinaties en ontworming, zijn onmisbaar voor een bloeiende lammerperiode. Identificeer hoog drachtige geiten. Deze aandacht voor individuele behoeften stelt je in staat gerichte zorg te bieden tijdens deze kritieke fase.

Smaken verschillen

Zorg voor een smakelijk rantsoen en daarmee voor een maximale droge stof opname. Een goed uitgebalanceerd rantsoen draagt bij aan de groei, ontwikkeling, vitaliteit en melkproductie. Werk tijdig toe naar een rantsoen dat voldoet in de behoeften van de geiten en lammeren. Vooral de vitaminering en mineralenvoorziening spelen hierbij een grote rol. Voorkom in alle gevallen abrupte veranderingen in voeding of omgeving en daarmee: stress!

Een doordachte aanpak tijdens de lammerperiode betaalt zich terug in de vorm van een sterk, vitaal, uniform koppel geiten. Wij hebben een korte samenvatting gemaakt met daarin praktische tips gericht op het verloop van de 5 fasen van de lammeropfok: voorbereiding, biestfase, aanleerfase, melkfase en speenfase. Op naar een bloeiende lammerperiode!

Bekijk de tips!
BLIJF OP DE HOOGTE MET ONZE PERS EN MAIL!